Voňavé domácí rohlíky a housky

2. srpna 2013 v 18:52 | Krt |  Recepty
Jasně - koupit si hotový rohlík nebo housku je jednodušší... ale když si je upečeme doma, víme přesně, co jsme do těsta dali a taky víme, že se to nikde neválelo, neběhaly po tom myši nebo jiná havěť... a upřímně - zas tak pracné to není!

Tady je recept - ingredience řadím tak, jak je můžete poskládat do pekárny chleba, pokud jste zvyklé si v ní připravovat těsto (pak ani postup v podstatě nepotřebujete). Pokud pekárnu nepoužíváte, postupujte pak podle postupu.


Ingredience (vše by mělo mít pokojovou teplotu):
300 ml mléka
2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného másla)
1 celé vejce
1 lžičku soli
500 g hladké mouky (lepší je nejdřív prosít)
1 lžičku cukru
1/2 kostky droždí (nebo 2 lžičky sušeného)

Postup:
Nejprve si připravte kvásek (není zcela nutné a pokud děláte těsto v pekárně, tento krok vynecháte) - do misky dejte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a lžičku cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo (může být i trouba rozehřátá na 50oC - v tomhle počasí dávám na balkon, kam svítí sluníčko a kyne to jako blázen).

Zatímco budete čekat na kvásek, do větší mísy vsypte mouku a osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, vejce a zbylé mléko a pořádně propracujte. Dejte znovu přikryté kynout - 1/2 hodiny až hodinu - uvidíte, kdy přestane "růst".

Po vykynutí na pomoučeném vále můžete tvořit rohlíky, plést houstičky nebo dělat jen bochánky - je to jen na vás... Povrch stačí potřít vodou a posypat čím chceme - mákem, kmínem, hrubou solí nebo ničím (u té soli pozor - pokud uchováváte - druhý den může být pečivo "vlhké").

Troubu rozpálíme na 180oC a pečeme asi 20 minut - dozlatova (je prý lepší nepoužívat horkovzdušnou, ale klasicky shora/zdola - horkovzdušná prý vysušuje).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama